ROOLI + VAATE = HAHMO
esityksen kokonaisyhtälö
Reija Hirvikoski
Suomessa lavastajien asema vakiintui suhteellisen varhain ja lavastajakoulutus alkoi jo 1950-luvulla. Taideteollisessa oppilaitoksessa (Taideteollisuusopistossa) oli koristemaalausosasto, jonka kolmivuotisen kurssin suorittanut saattoi hakea Suomen Teatterikoulun lavastuslinjalle. Vuonna 1961 lavastajakoulutus siirtyi teatterikoulusta Taideteolliseen oppilaitokseen, jonne perustettiin näyttelysuunnittelun ja lavastustaiteen linja. Koulutus jatkui sitten Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 1973 lähtien. Teatteripukusuunnittelussa oli ollut mahdollisuus saada kurssimuotoista opetusta vuodesta 1979 vaatetussuunnittelun osastolla. Teatteripukukoulutus käynnistyi Taideteollisessa korkeakoulussa vasta vuonna 2003. Vuonna 1986 aloitettiin valosuunnittelijoiden koulutus Teatterikorkeakoulussa.
Suunnittelijoiden ammattikunnan alkuvaiheista pukusuunnittelija ja tutkija Joanna Weckman toteaa: ”Osa lavastajista suunnitteli esitykseen myös puvut. Tällainen visuaalisen kokonaisilmeen tavoittelu oli kuitenkin harvinaista/…/Kun näyttelijät olivat vastuussa puvuista, ensimmäisessä kenraaliharjoituksessa saatettiin kokea karvaita yllätyksiä: värit saattoivat riidellä pahasti lavastuksen tai kanssanäyttelijöiden asujen kanssa, toisaalta oli mahdollista myös sulautua seinään/…/1950-luvulta lähtien teatteriin saatettiin satunnaisesti palkata joku tunnettu taideteollisuuden edustaja, muotoilija tai muotisuunnittelija suunnittelemaan tietyn esityksen puvut. Myös muotisalongeissa suunniteltiin ja valmistettiin asuja etenkin pääosan esittäjille/…/Varsinaisen pukusuunnittelijoiden ammattikunnan synty ajoitetaan usein 1960-luvun lopulle, mutta ammattikunnan muodostumisen ja kasvun kannalta tärkeä rajapyykki oli vuosi 1961, jonka jälkeen näyttelijöiden sopimuksesta poistuivat viimeisetkin pukujen hankintaan liittyvät velvoitteet.” 1960–1970-luku olivat teatterissa kekseliäisyyden kulta-aikaa, ei niinkään uuden dramaturgian myötä vaan nimenomaan näyttämöllisten etsintöjen vuoksi. Myös suomalaisten pukusuunnittelijoiden ammattimaistuminen ajoittuu tälle aika-kaudelle. ”Näyttämölliset vallankumoukset” tapahtuivat Sorbonnen yliopiston professori, näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Denis Guénoun mukaan erityisesti teatteriesityksen näyttämöllisissä kokeiluissa eivätkä paperilla. ”Teatterillisuus on näyttämölle nähtäväksi panoa”, tähdentää Guénoun. Kirjallisuudessa on kuitenkin analysoitu teatteripukusuunnittelua yllättävän vähän suhteessa esityksen kokonaisestetiikkaan, osana taiteellista kokonaisuutta tai visuaalisen taiteen lajina.
Näyttelijän suhde itseensä, näytelmään ja pukuihin
Nyt teatterivaate nähdään osana roolitulkintaa ja kokonaista visuaalista ajattelutyötä. Nykyisin suunnittelutyön kustannuksista vastaavat teatterit ja suunnittelusta vastaavat suunnittelijat. Aiemmin roolivaatteiden hankinta aiheuttikin näyttelijöille monenlaisia ongelmia. ”Tähtiteatterissa näyttelijättären suosio saattoi osittain rakentua paitsi hänen työnsä ja ulkonäkönsä myös hänen muotiluomustensa varaan”, kirjoittaa teatteritutkija, professori Hanna Suutela. Pukuhankinnat ajoivat näyttelijät usein hyvinkin nöyryyttävään velkakierteeseen. Weckman lisää puolestaan: ”Varakkaat suosijat saattoivat lahjoittaa sekä seurueille että yksittäisille näyttelijöille pukuja ja koruja/…/Oman aikakauden vaatteita lainattiin esimerkiksi sukulaisilta. Sekä nuoret että vanhemmat näyttelijättäret auttoivat usein ompelimossa.” Myös Liisi Tandefelt, yksi suomalaisen pukusuunnittelun pioneeri, oli uransa alkuvaiheissa 1960-luvulla kiinnitettynä Tampereen Työväen Teatteriin näyttelijän ja pukusuunnittelijan yhteisvakanssille. Hän koki raskaaksi sekä teoksen pukujen suunnittelun että näyttelemisen samanaikaisesti, varsinkin jos kyseessä oli iso operettipuvustus. Suunnittelijan työ ompelimossa toteutuksen valvojana keskeytyi aina, kun näyttelijä Liisi Tandefeltia vaadittiin lavalle harjoittelemaan.
Roolivaate on näkyvä osa näyttelijän rakentamaa roolihahmoa, hahmon liikekieltä, ja sen elämää sosiaalista aikaa ja puvun edustamaa näytelmän ajankulua. On tärkeää, että näyttelijä ymmärtää ja hyväksyy vaatteet, joita hänen roolihahmonsa kantaa. On erityisen tärkeää, että roolihahmon rakentaminen tapahtuu näyttelijän, pukusuunnittelijan ja ohjaajan välisessä yhteisymmärryksessä. Parhaassa tapauksessa näyttelijä toivoo puvultaan haastetta, haluaa päästä sen sisään, saada puvun elämään. Pukusuunnittelija haluaa auttaa näyttelijän uskaliaaseen lentoon. Puku voi joissain tapauksissa inspiroida suurestikin näyttelijää karaktäärin rakentamisessa. Ohjaajalle puku merkitsee esityksen tyylilajin määritystä. Puku vaikuttaa merkittävästi roolihahmojen abstrahoinnin ja tyylittelyn tasoon. Näyttämöllä elävien hahmojen tulee olla uskottavia ja todellisia sekä valittuun esitysmaailmaan kuuluvia. Harjoituksissa käytettävät harjoitusvaatteet on yksi niistä tavoista, joissa etsitään puvustuksen ja roolihahmojen näyttämöllistä totuutta. Ohjaaja Kaisa Korhoselle harjoitusvaate on ”luonnos joka on konkretiaa, ei toiveajatusta tai harhaa”. Roolihahmo kehittyy silloin näyttelijän ja pukusuunnittelijan yhteistyössä ja harjoitusten vuorovaikutuksessa. Harjoitusvaate auttaa ohjaajaa sekä näyttelijää että pukusuunnittelijaa havaitsemaan uusia asioita roolihahmon luonteesta. Tällainen prosessiluontoinen työskentely on avointa ja luovaa, mutta myös vaativaa. Se vaatii kaikilta osapuolilta tarkkuutta, keskinäistä luottamusta ja arvostamista sekä kykyä tehdä päätöksiä (teatterin ompelimo yleensä odottaa kiihkeästi itselleen töitä, jotta esitysvaatteet valmistuvat ajoissa). Vaikka vastuu on yhteisesti jaettu, se ei tarkoita sitä, että työtä tehdään ”lippuäänestyksellä” vaan kunkin tulee käsittää omat ammattirajansa.
Yoshi Oida, joka on näytellyt pitkään Peter Brookin ryhmässä, korostaa hänkin harjoitusvaatteiden merkitystä. Oida sanoo, että harjoitus ei ole arkielämän jatkoa. Se on ”jotain erilaista” ja harjoitusvaate havainnollistaa silloin sen eron. On mielenkiintoista, että hän pitää myös tärkeänä sitä, että valmiissa esityksessä yleisöllä ei pidä olla tietoista aavistustakaan siitä, mitä näyttelijä tekee. Yleisön pitää kyetä unohtamaan yksittäinen näyttelijä henkilönä ja hahmona näyttämöllä. Esityksen puvustuksen tulee silloin tukea näkymättömyyttä. Näyttelijä osaa käyttää visuaalisuutta osana kokonaisuutta: ”Näyttelijän pitää kadota/…/Kabukiteatterissa on ele joka tarkoittaa: katsoo kuuta; siinä näyttelijä osoittaa taivaalle etusormellaan. Muuan hyvin lahjakas näyttelijä esitti tämän eleen sirosti ja viehkeästi. Yleisö ajatteli: Miten kaunis liike! Se nautti hänen esityksensä kauneudesta ja teknisestä mestaruudesta. Toinen näyttelijä teki saman eleen, osoitti kuuta. Yleisö ei piitannut oliko ele hieno vai ei; se näki vain kuun. Minä pidän tällaisesta näyttelijästä: joka näyttää yleisölle kuun. Näyttelijästä joka osaa muuttua näkymättömäksi.” Oida korostaa myös, että näyttäväkään näyttämön visuaalisuus ei toimi, ellei siitä ole luettavissa ajattelua ja sisältöä: ”Jos tahdot kauniin kukan, sinun täytyy keskittyä juurten kastelemiseen, ja kasvavan varren tukemiseen. Samoin, jos tahdot kauniin ruumiin ja lavasäteilyn, sinun täytyy huolehtia sisimmästä itsestäsi. Jos sisintä ruokitaan huonosti, mikään määrä kauniita eleitä, loistavaa puhetekniikkaa, hienoja pukuja tai maskeja ei auta. Ilman sisintä ne eivät toimi.”
Mitä suomalaiset näyttelijät ajattelevat roolivaatteistaan? Oulun kaupunginteatterissa pukusuunnittelija Pirjo Valisen kanssa pitkään työskennelleet näyttelijät analysoivat omaa suhdettaan pukuihin ja erityisesti paperiin pukumateriaalina sekä teatterin tekemiseen seuraavin haastatteluista poimituin esimerkein ja kuvailuin:
Pukusuunnittelijan suhde työhönsä
Suuri yleisö kuvittelee usein pukusuunnittelijoiden myös valmistavan itse suunnittelemansa vaatteet, vaikka melkein kaikissa isoimmissa teattereissa on omat puvustonsa ja puvustonhoitajansa, jotka vaatteet käytännössä leikkaavat ja ompelevat sekä vastaavat myös pukujen huollosta ja varastoinnista. Valmiissa suunnittelutyössä näkyy aina muiden ihmisten kädenjälki. Taitava ompelimo, ompelijat ja vaatturit ovat jopa ”pukusuunnittelijan henkivakuutus” kuten Helsingin Kaupunginteatterissa 1972–2009 vakinaisella kiinnityksellä ollut pukusuunnittelija, myös yksi pukusuunnittelun pioneereista, Maija Pekkanen kirjoittaa. Suurin osa suunnittelutyön ammattitaidosta on sitä, että pukusuunnittelija osaa selittää ja kertoa suunnittelutyön toteuttajille juuri sen, miltä haluaa pukujen näyttävän näyttämöllä. Parhaassa tapauksessa suunnittelija pystyy innostamaan ompelimon toteuttamaan näyttämöluomukset vielä paremmin kuin itse edes kykenee etukäteen kuvittelemaan. Yksi työn riemuista on siinä, että kaikki tekijät puvustossa kokevat ylittävänsä itsensä ja saavat osallistua suunnittelutyön lopputuloksen eli valmiin näyttämöpuvun luomiseen.
Teatterissa työskentelee suunnittelijoita, jotka toimivat teatterin vakinaisessa työsuhteessa ja suunnittelijoita, jotka tekevät työtä freelancereina, yksityisyrittäjinä tai vierailijoina eri teattereissa produktiokohtaisesti. Freelancereiden ja vierailijoiden on useimmin kyettävä päättämään tarkemmin ennakkoon työnsä suunta sekä suunnittelu- ja toteutustyön tavoitteet, koska he eivät useinkaan edes asu teatterin paikkakunnalla ja vakiintuneen käytännön mukaisesti usein vain käyvät produktion aikana teatterissa muutamana päivänä viikoittain. Teatterin vakinaisilla suunnittelijoilla on tunne, että he ovat jatkuvassa tuotantoputkessa ja töissä vuorotta. Freelancereilla puolestaan on jatkuva paine todistaa joka kerta pätevyyttään ja ammattitaitoaan. Onnistumisesta riippuu seuraavan suunnittelutyön ja elämiseen tarvittavien ansioiden saaminen. Vaikka jo keskiajalla naistyöpajoissa harjoitettu taidekudonta ja koruompelu olivat arvostettuja, taloudellisesti tuottavia ja korkeaa ammattitaitoa edellyttäviä naisten aloja, on pukusuunnittelijan työ teatterissa tänä päivänä työn vaativuuteen nähden erittäin huonosti palkattua.
Työssä jaksaminen alalla vaatii taiteellista intohimoa ja rakkautta teatterityötä kohtaan. Omat taiteelliset odotukset ja haaveet eivät kuitenkaan välttämättä aina täyty. Työ on riippuvainen niin monen asian yhtälöstä. Maija Pekkanen kirjoittaa, että hänen uransa sisältöön ja kehitykseen taiteilijana on voimakkaasti vaikuttanut teatterin ohjelmistopolitiikka. Ohjelmistot suunnitellaan niin, että laitosteattereiden pukusuunnittelijat eivät voi juurikaan vaikuttaa ohjelmistovalintoihin, ja silloin työt ovat aina ”annettuja” haasteita. Freelancereiden palkkaaminen tapahtuu yleensä ohjaajan toivomusten mukaisesti, jolloin haasteet ja suunnittelutoiveet voivat olla osittain kaavamaisia ja itsestäänselvyyksiä. Lavastus- ja pukusuunnittelija Anneli Qveflander pitkän uran tehneenä taiteilijana kertoo haastattelussaan, että hänelle on useasti esitetty toivomus suunnitella jotakin samantyylistä, josta on jo aikaisemmin pidetty. Qveflander itse tuntee vieläkin, että hän olisi voinut ”revitellä” taiteilijana paljon enemmän. Ohjaajien tavoitteet olisivat voineet olla rohkeampia. Ryhmässä työskenteleminen on sekä haasteellista että antoisaa. Visualistin mahdollisuudet toteuttaa itseään ovat paljolti kiinni teatterin ohjelmistosta sekä ohjaajan kyvystä nähdä ja ymmärtää visuaalisuutta. Toisaalta onnistuneessa ryhmätyöskentelyssä pystyy jakamaan ideoita ja saamaan niitä toisilta. Ei tarvitse työskennellä taiteilijana omassa yksinäisyydessään.
Teatterin tuotannollisen suunnittelun ja toteutuksen kannalta on suurelta osin vallalla käytäntö, jossa sekä lavastajalta että pukusuunnittelijalta odotetaan valmiita lavastussuunnitelmia, pienoismallia tai pukuluonnoksia näytelmän ensimmäisissä lukuharjoituksissa tai sitä aikaisemmin. Käytäntö estää usein prosessimaista työskentelyä. Se sulkee pois luovan otteen toteutusvaiheesta. Se unohtaa taiteellisen yhteistyön ja muutoksen mahdollisuuden harjoitusvaiheessa. Harjoitusvaiheesta tulee silloin suunnittelijan näkökulmasta pelkkää suunnitelmien toteuttamista. Onneksi kuitenkin pukujen sovitus on roolihahmon vaatteiden kannalta se kulminaatiopiste, jossa suunnittelijalla on vielä mahdollisuus keskustella yksityisesti näyttelijän kanssa ja mahdollisesti muuttaa omia ajatuksiaan. Sovituksia on yleensä ainakin kaksi. Ensimmäinen sovitus on hetki, jossa näyttelijä saa ja voi esittää omia toivomuksiaan puvun istuvuudesta, sopivuudesta ja muista roolin kannalta tärkeistä yksityiskohdista. Se on myös hetki, jossa puvun toteuttaja voi ehdottaa rakenteellisia parannuksia puvun leikkauksiin tai huolitteluun. On mahtavaa nähdä sovitushuoneen peilistä, kun näyttelijä ottaa roolivaatteen omakseen! Näyttelijä alkaa elää puvun innoittamaa elämää: liikehtii niin, että vaatteen helmat heiluvat, muuttaa omaa kävelyään puvun herättämien mielikuvien mukaiseksi, roikottelee käsiään maata kohti ja tarkkailee maailmaa nenänvarttaan pitkin sekä miettii pukunsa näyttämöllistä käyttöä. Se on hetki, jolloin ideat ovat yhteisiä.
Ohjaaja, lavastus- ja pukusuunnittelija Pamela Howard muistuttaa siitä, että hienoimmatkin pukuluonnokset toimivat vain opastuksena. Todellinen ”luova pukusuunnittelutyö alkaa vasta sovitushuoneessa”. Taitavana piirtäjänä Howard pitää tosin piirustustaitoa suunnittelijan tärkeänä työkaluna. Pukuluonnos on erityisen tärkeä ompelimon henkilökunnalle. Pukusuunnittelijan ja ompelimon tulee pystyä sen kautta hahmottamaan vaatteiden materiaalit, yksityiskohdat ja leikkaukset. Pukuluonnosten tulkitsijoina taidokkaat ompelimot ovatkin kehittäneet oman luovuutensa huippuunsa. Myös jotkut ohjaajat ja näyttelijät ovat erittäin taitavia löytämään pukuluonnoksista osviittaa näytelmän roolihahmoihin. Useat eivät tosin halua tai osaa niitä lukea tai ymmärtää. Mahtava piirustustaito saattaa joskus häikäistä ajattelun puutteen tai toisinpäin: luonnosmaisella piirustustyylillä varustettu kuva ei aukea. Puvun tulee kuitenkin elää näyttämöllä. Vasta nähtyään puvun ensi kertaa näyttämöllä voi sanoa sen onnistuneen tai kaipaavan vielä joitakin muutoksia. Muiden näyttelijöiden roolivaatteet vaikuttavat myös aina toisiinsa. Suomen Kansallisteatterissa 1948–1992 vakinaisesti näytellyt teatterineuvos Kyllikki Forssell on sanonut: ”Mä en kestä sitä ollenkaan, kun pukusuunnittelija tulee ensimmäisessä lukuharjoituksessa piirrosten kanssa ja sanoo, että tämän näköinen sun täytyy olla/…/Sehän olen minä, joka esitän sitä roolia — haluan olla mukana siinä prosessissa, miltä näytän.” Näyttelijän, joka on kokenut myös sen ajan, jolloin näyttelijät puvustivat itse itsensä, saattaa olla vaikeaa hyväksyä ”ulkopuolista” visuaalista kokonaisnäkemystä. Vanhan tavan ja käytännön sisäistäneenä ei ehkä halua toisen taiteilijan ”määräävää” asiantuntemusta lähelleen. Luonnos on piirroksena usein vasta pukusuunnittelijan ajatus, intuitiivinen hahmotelma — aloitus keskusteluun. Joskus se voi tosin olla hyvin pitkällekin analysoitu ajatus ja sellaisenaan toteuttamiskelpoinen. Esitysten valmistamisprosessit ovat erilaisia ja riippuvat työryhmästä sekä teatterista.
Suunnittelijan työt ovat aina uniikkeja. Usein puvut ovat sidoksissa vain oman näytelmänsä visuaalisuuteen ja niiden käyttäminen muissa tuotannoissa on siksi mahdotonta. Tekijänoikeudet kieltävät myös toisten suunnittelijoiden pukujen käytön ilman lupaa. Teattereilla on toki varastoissaan ”ei kenenkään” vaatteita ja vanhojen, hyvinkin näyttävien pukujen ratkominen sekä uusiokäyttö on siten sallittua. Marja Uusitalo pitää pukua osana näyttelijän muotokuvaa ja tulee siihen tulokseen, että näyttävät haasteet voivat olla hauskoja, mutta vähintään yhtä kiinnostavana hän pitää yksinkertaiseksi kiteytettyä, toimivaa ja vain ”oikeanlaista pukua”. Usein ne ovat hänestä vielä haasteellisempia. Tällaiset puvut eivät ole välttämättä sidoksissa tyylihistoriaan vaan ovat suunnittelijan taiteellisen ajattelutyön tulosta. Oikeanlaista pukua voisi kutsua myös näkymättömäksi. Se ei vaatetaiteena erotu omaksi yksilökseen, se ikään kuin kuuluu näyttelijän päälle todentuntuisesti. Kaisa Korhonen kirjoittaa pitävänsä vanhoista vaatteista näyttämöllä: ”Parasta on kulahtanut vaate, joka luo metamorfoosin kantajansa päällä ja näyttää itsestään selvältä.” Brookin teatteriryhmässä 25 vuotta lavastajana ja pukusuunnittelijana sekä tila-arkkitehtinä toiminut Jean-Guy Lecat määrittelee pukusuunnittelijan tärkeimmäksi tehtäväksi näyttelijän kuuntelemisen. ”Puvun tulisi auttaa näyttelijän ruumista muuttumaan vielä näkyvämmäksi (mikä ei tarkoita enemmän huomiota herättävämmäksi) ja enemmän kukoistavaksi/…/Puku voi (tai se voisi) ilmaista roolihenkilöstä asioita, joita henkilö ei sano; kuten: missä, milloin (mikä aikakausi) ja kuka”. Lecat jatkaa vielä: ”Niin usein kuin on mahdollista, roolipukua ei pitäisi alkaa suunnitella ennen keskustelua sen näyttelijän kanssa, joka sitä tulee käyttämään; tämä voisi muodostua yhdeksi ja ainoaksi hyväksyttäväksi säännöksi teatterissa.”
Lavastuksen ja valosuunnittelun suhde pukusuunnitteluun
Esitystila ja lavastus ovat aina merkittävä osa ohjausta. Ne määrittävät ohjauksen suunnan. Lavastaja aloittaa yleensä työskentelyn tekemällä tilasta pienoismallin. Marssijärjestys laitosteatterissa on käytännössä sellainen, että ensin ratkotaan yhteisesti ohjaajan kanssa tila eli lavastusratkaisu, joka sitten vaikuttaa siinä tilassa eläviin roolihenkilöihin ja hahmoihin. Taiteellisena prosessina lavastussuunnittelu ja pukusuunnittelu ovat hyvinkin toistensa kaltaisia. Työssä tulee ymmärtää syvällisesti ohjaajan ja näyttelijän työtä. Kun produktiossa on erikseen lavastaja ja pukusuunnittelija, kummallakin on tukenaan toistensa visuaalisen ja kuvallisen maailman keskustelukumppani. Kun yksi henkilö suunnittelee näytelmän lavastuksen ja puvut, hän on usein työryhmän ainoa kuvataiteen ja kuvallisten ideoiden ammattilainen ja puolustaja. Lavastus, pukusuunnittelu, valot ja äänet muodostavat yhdessä näyttelijöiden kanssa koko esityksen visuaalisen, havaittavan ja aistittavan maailman. Visuaalinen yhteistyö on erityisen tärkeää koko suunnittelevan työryhmän kesken, mutta suurin vastuu esityksen suunnasta ja sen visuaalisten ratkaisujen ymmärtämisestä kuuluu toki ohjaajalle. Visuaaliset ratkaisut luovat pohjan ohjaajan ohjaussuunnitelmalle. Ne avaavat myös uusia mahdollisuuksia näyttämölliseen kokeiluun. Yhteisen teatterikielen löytäminen edellyttää valtavasti yhteistä valppautta. Myös näyttelijöiden tulisi ymmärtää visuaalisten ratkaisujen merkittävyys. Kertoessaan yhteistyöstään Kaisa Korhosen kanssa näyttelijä Pirkko Hämäläinen sanookin, että lavastus ei ole Korhoselle pelkkä visuaalinen ratkaisu: ”Näyttelijöiden on otettava se oikeasti käyttöönsä. Lavastusratkaisu, puvut tai valot eivät koskaan ole arkisia realiteetteja, vaan avaimia jonnekin. Korhosen esitysten maailma koostuu kaikesta, näyttelijäntyöstä, puvuista, lavastuksesta, valoista, äänistä.” Lavastaja ja pukusuunnittelija yhdessä valosuunnittelijan kanssa muodostavat tärkeän visuaalisen yhteistyötiimin. Suunnitelmien tulee edetä rintarinnan. Mielikuvat alkavat elää keskustelemalla yhteisessä ennakkosuunnitteluvaiheessa. Visualistit tarjoavat oman ammattitaitonsa ja ideansa ohjaajan käyttöön vastaten omista osa-alueistaan. Kommunikaatio ja yhteistyökyky sekä samanlainen visuaalinen käsityskyky on onnistuneen yhteistyön peruslähtökohta. Pienoismalli on yksi produktion työkaluista. Ohjaajan ja lavastajan tulee hahmottaa tilaratkaisu konkreettisesti käytännössä. Ennen harjoitusten alkua tilan toimivuus ja liikeradat tulee testata, jotta ne voi harjoitusprosessissa ratkaista lopullisesti yhdessä näyttelijöiden kanssa ja muuttaa luovasti ohjaustilanteiden niin vaatiessa.
Loppuun asti viety pienoismallitaide on oma lajinsa. Tarvitaanko sellaista ohjaajan ja lavastajan välisessä työskentelyssä? Tarvitseeko lavastaja sen itse? Lavastusalan näyttelyt ehkä vaativat esityksen mallin, joka on tehty valmiin lavastuksen näköiseksi, mutta lavastuksen toteuttavalle verstaalle on tärkeää nähdä pienoismallista rakenteiden määrät ja koot. Ehkä pienoismallikin voisi olla ns. luonnosmainen, rakenteellinen työkalu. Entäpä jos teattereiden pienoismallit olisivatkin arkkitehtien mallien kaltaisia valkoisia, abstraktimpia pienoismalleja? Miten tällaiset mallit vaikuttaisivat keskinäiseen työskentelyyn ennakkosuunnittelun aikana? Toisaalta jotkut lavastajat, niin myös Valisen kanssa pitkään työskennellyt Olli Mäntylä, työskentelevät tietokoneella. Näyttelijän liikkeet, tilan syvyyden ja suuruuden voi kokea ehkä elävämmin ja tila on käänneltävissä kuin elokuvassa. Kuvaan voi myös aivan konkreettisesti lisätä valoajatuksia.
Monessa suuressakin talossa valosuunnittelijoiden vakansseja ei edelleenkään ole ja valosuunnittelua suorittavat valomestarit oman työaikansa sallimissa rajoissa painiskellen repertoaariteatterin tuotannollisessa viitekehyksessä. Valosuunnittelijat vierailevat taloissa vuosibudjetin niin salliessa. Repertuaariteatterin ongelmana on tilojen joustamattomuus, joka usein johtuu työaikojen rajallisuudesta ja varastotilojen puutteesta enemmän kuin henkilökunnan halusta. Esitystilojen valosetit ja suuntaukset ovat kiinteät ja sidoksissa tilassa jo meneviin esityksiin. Kaiken katossa olevan muuttaminen ja uudelleen suuntaaminen sekä katsomo/näyttämö-suhteen uudelleen järjestely on melkein mahdotonta. Teatterissa on vuosien saatossa totuttu kompromisseihin ja hyväksytty ne olemassa olevana käytäntönä työajan ja työtekijöiden vähyyden vuoksi.
Valo luo näyttämöstä kolmiulotteisen ja säilyttää tai muuttaa sekä korostaa suunniteltua värimaailmaa. Valosuunnittelijan ja pukusuunnittelijan yhteistyö on siksi ensiarvoisen tärkeää. Värien tulee säilyä ja hehkua halutunlaisina ja ennakkoon suunniteltuina. Värit virittävät esityksen ja korostavat näytelmän aihetta. Ne vaikuttavat katsojaan emotionaalisesti. Pukusuunnittelija Sari Salmela kirjoittaakin aloittavansa suunnittelutyön yleensä värimaailmasta: ”Ensin en näe ollenkaan rooleja, vain tunnelmia. Lavastuksen syntyminen auttaa minua kokeilemaan ja päättämään oman työni tyylilajin.”
Oikeastaan vasta suomalaisen nykytanssin puolella tapahtunut valosuunnittelun näkyväksi tuleminen on nostanut myös puheteatterin valosuunnittelun tasovaatimuksia korkeammalle. Valosuunnittelijoiden nousu tanssiryhmissä on ehkä tapahtunut myös ryhmien tasa-arvoisemman taiteilijuuden ja ensemble-henkisyyden myötä. Valot ovat ohjaajille ja koreografeille usein esityksen abstraktein alue ja alue, jota he eivät työnä useinkaan hallitse, joten valosuunnittelijat ovat ehkä saaneet toteuttaa tai joutuneet toteuttamaan itseään itsenäisemmin ja vapaammin. Valoja on keveämpi kokeilla ja muuttaa kuin esim. valmiiksi rakennettuja lavastuselementtejä tai valmistettuja vaatteita. Luultavasti myös siksi nykykoreografioissa ei ole ns. lavastusta. Koreografiat usein lähtevät jostain aihiosta, eivät valmiiksi kirjoitetusta tekstistä, ja ennakkotyöskentely on epäkonkreettisempaa. Hyvin harvoin näkee tanssiesityksiä, jotka olisivat muotoutuneet esityksiksi selkeästi olemassa olevan tilan vuoksi ja tilan jännittävyyden varaan. Oulussa vapaissa tanssiproduktioissa Valisen kanssa työskennellyt valosuunnittelija Jukka Huitila määrittelee suhdettaan valosuunnitteluun taiteena seuraavanlaisesti:
Ohjaajan suhde pukuihin ja visuaaliseen yhteistyöhön
Ihmisten muistot liittyvät usein väreihin, hajuihin ja paikkaan. Ohjaaja Anne Bogart väittää ihmisen muistin ja muistojen näyttelevän valtavaa osaa taiteellisessa prosessissa: ”Toteuttaessaan näytelmän ruumiillistaa aina muiston. Kokiessaan muistavansa tapauksen tai henkilön, ihmiset innostuvat kertomaan tarinoita.” Muistijälki yhdistää myös teatteriyleisöä esteettisen kokemuksen kokijana. Dennis Guénoun painottaa, että teatterissa halutaan ”todella nähdä” asiat ”näytettävän silmiensä edessä”, nähtyinä ”aistimuksina ja estetiikkana”. Hän sanoo, että halutaan nähdä ”visuaalisuus aistimellisessa vaikuttavuudessaan”. Näyttämön visuaalisuus sitoo emotionaalisesti yhteen yleisön ja tekijöiden muistoja ja muistikuvia.
Kirjoittaessaan suhteestaan ohjaamiseen Kalle Holmberg painottaa: ”Kun teksti on järjetön, ainoa lähtökohta on dynamisoida sitä suhteessa tilaan, ja keino on liike. Minulle on aina ollut hirveän tärkeää, mistä ihminen ilmestyy, mihin se menee, miten minä leikkaan eri liikkeitä/…/Tila on minulle oleellisin elementti. Mikä liittyy väreihin ja pukuihin, sitä olen aika huono näkemään. Lavastajan työ saattaa ryöstäytyä niin, että se turmelee oman tilansa puvuilla. Ne puvut eivät kaada, mutta tila kaataa. Jos tila ei toimi, minä en pysty tekemään sitä maailmaa.” Tutkija Una Chaudhuri lainaa kirjoituksessaan esittävän taiteen tutkimuksen professori Richard Schechneriä: ”Elävä tila sisältää kaiken teatterirakennuksessa olevan tilan, ei pelkästään sitä mitä kutsutaan näyttämöksi.” Ja lisää tähän: ”Kuten lukemattomat kokeelliset esitykset osoittavat, uuden opinkappaleen juuret ovat tilan fenomenologiassa. Sen mukaan erikseen määritellyssä tai rakennetussa ympäristössä olevien henkilöiden sijainti tai orientoituminen lisää tai muokkaa noiden henkilöiden sanojen ja tekojen merkitystä/…/Teatterissa todellisuutta käytetään välikappaleena.” Tilallinen kokemus on ruumiillinen niin tekijöille kuin katsojillekin. Ohjaajan on oltava viisas ja tarkka keskustelija hyväksyessään yhteisessä ennakkosuunnitteluvaiheessa tilallisia ratkaisuja. Yhteisen visuaalisen kielen ja maailman löytymättömyys voi olla kohtalokasta. Ohjaaja Raija-Sinikka Rantala kertoo kirjassaan karmaisevaa tarinaa ohjauksestaan (Klovni), jonka alkumetreillä hän teki virheellisen valinnan hyväksyessään lavastajan esittämän lavastusehdotuksen. Hän tiesi intuitiivisesti, että ei saa siinä ratkaisussa ohjausajatustaan toimivaksi, mutta valitsi sen silti tuhoisin seurauksin. Yhteistyötä ja keskusteluyhteyttä ei syntynyt. Esitys ei onnistunut.
Tila on ratkaiseva osa lavastusta ja sen tulisi olla merkittävä osatekijä esityksen visuaalisen maailman muotoutumisessa. Teatterin tai esityspaikan arkkitehtuuri vaikuttaa oleellisesti esityksen tilalliseen näyttämöllepanoon ja esityksen koskettavuuteen suhteessa yleisöön. Salaperäinen ”oikea suhde” näyttämön ja salin välillä, joka vaikuttaa merkittävästi myös näyttelijöiden ilmaisuun, on tietty tunne, arvoituksellinen ja fenomenologinen, mutta kiistämätön. Teatteriohjaajien tulee yhtälailla ymmärtää nämä tilan vaatimukset. Lavastajien ja pukusuunnittelijoiden vaativin tehtävä yhdessä valo- ja äänisuunnittelijoiden kanssa on pyrkiä luomaan tuo oikea suhde katsojiin ja näin auttaa ja kohottaa näyttelijöitä ilmaisussaan. Näyttelijät suhtautuvat lavastukseen usein etäisesti. Syynä saattaa olla repertuaariteattereiden tuotannollinen käytäntö, jossa lavastus rakentuu näyttämölle pala palalta ja yleensä melkoisen myöhäisessä vaiheessa harjoitusten kuluessa. On ymmärrettävää, että näyttelijät kokevat uusien näyttämöelementtien olevan jo harjoitellun ja totutun näyttämötilakokemuksen ”tiellä ja tukkeena”. Teattereissa, joissa ainakin oleelliset lavastuselementit on rakennettu melkein valmiiksi harjoitusten alkuajankohtaan, näyttelijöiden on usein paljon helpompi hyväksyä lavastus oikeasti osaksi yhdessä tehtävää esitystä.
Myös teatteriyleisö haluaa tuntea oman yhteisen olemassaolonsa kouriintuntuvasti. Se haluaa tunnistaa ja tuntea itsensä ryhmänä. Yleisö haluaa myös tarkkailla omia tunteitaan, naurua, tuskaa ja jännittävää odotusta. Yleisö haluaa kokea ne yhdessä näyttelijöiden ja visuaalisuuden välityksellä. Yoshi Oida haastaakin kaikki teatterin osa-alueet mukaan esitysten tekemisen intohimoon: ”Teatterin kaikkien puolien pitää olla harvinaisia ja verrattomia, ei vain näyttelemisen. Koko produktio tarvitsee vaihtelua ja odottamattomia kontrasteja. Tarvitaan yllätyksiä, äkillisiä suunnanmuutoksia, ja ainutlaatuisia hetkiä./…/ Älä kangistu kaavoihin; etsi aina uusia keinoja saada yhteys yleisöön. Tahdon tehdä selväksi että uutuus ei tarkoita että pyrkisit outoihin, shokeeraaviin, kummallisiin esityksiin. Kyseessä ei ole muutos muutoksen vuoksi. Pikemminkin etsit keinoja pitää työsi tuoreena ja elävänä.”
”On löydettävä sellainen lavastaja, jonka kanssa yhteistä maailmaa riittää”, sanoo Kalle Holmberg. Oulun kaupunginteatterin ohjaaja Leena Salonen pitää myös lopputuloksen kannalta tärkeänä, että työskentelevän ryhmän koostumukseen voi vaikuttaa ja että kemiat toimivat:
Ohjaaja, näyttelijä Kari Heiskanen painottaa, että ohjaajan tulee olla tietoinen omista taidoistaan ja rajoitteistaan: ”Aloitteleva ohjaaja usein kuvittelee, että juuri hänen pitäisi tietää kaikki.” Ohjaaja, joka uskaltaa sanoa ”sano sinä” tai ”en tiedä”, tunnustaa oman rajallisuutensa ja jakaa keksimisen riemua heti muille. Kaikessa teatteriesityksen rakentumisessa on kysymys oikeasta ja rehellisestä yhteistyöstä. Esitys on aina tekijöidensä yhteistyön tulos. Useat lavastajat ja pukusuunnittelijat ovat kokeneet karvaasti, että ohjaajan kanssa ennakkoon tehty suunnittelutyö ei ole ollutkaan pitävää. Ohjaus ja näyttelijäntyö ovat olleet ristiriidassa. Silloin myös visuaalisuus on usein ”irrallinen” kokonaisuudesta. Ralf Forsström, joka kuuluu suomalaisen lavastuksen ja pukusuunnittelun edelläkävijöihin, on vuosien saatossa kokenut monien suunnitelmiensa toteutumisen sekä tuhon: ”Ohjaajan kanssa tehty analyysi ei kantanut ohjaus- ja näyttelijäntyöhön asti. Lavastusta ei kuitenkaan voi muuttaa kun se on rakennettu, vaikka toteutuksen muut osatekijät sen sijaan elävät ja muuttuvat ensi-illan jälkeen.” Ennakkoon suunnittelevan ryhmän vuorovaikutus ohjaukseen, yhteistyön ja yhteisten ideoiden tulee perustua yhteiseen kieleen; yhteisesti hyväksyttyihin ja ymmärrettyihin ratkaisuihin. Näyttämön visuaalinen maailma on ohjauksellinen ratkaisu.
Teatteri on leikki, jossa kaikkien osa-alueiden tulee olla totta, olla samassa yhteisesti sovitussa todellisuudessa. Guénoun uskaltaa väittää nykyteatterissa ohjaajantyön ”ehtyneen” tarkoittaen sillä kuitenkin ohjaajan ylijumalallista statusta, auteur-ohjausta. Nykyteatterissa ohjaajan vastuualue on jakautunut ja hierarkkisuus hävinnyt. Ohjaaja on enemmän tiimin vetäjä, matkannäyttäjä. Kaisa Korhonen tähdentää matkakumppaneiden merkitystä: ”Mikä on yhteistyömme ydin? Prosessikeskeisyys. Yhteinen luottamus siihen että teos ratkaisee itsensä, kun antaudumme sille emmekä anna periksi/…/Tarvitsen haastajaa, vastapeluria. Yhteistyö tarkoittaa puolin ja toisin innostumista keskeneräisestä, pelkästä liikkeestä ja suunnasta.” Korhonen puhuu usein ideasta, jonka on pidettävä sisällään salaisuus ja arvoitus. Aiheen ytimeen hän pääsee vain puhumalla ja keskustelemalla: ”En oikein edes tiedä, mitä ajattelen ennen kuin pääsen puhumaan siitä. Siihen saakka vain tunnen. Aihe löytyy kommunikoimalla ja tässä prosessissa yhteistyökumppanit ovat keskeisiä. On äärimmäisen mielenkiintoinen vaihe, kun ei vielä tiedä, mitä toisen päässä liikkuvien ja omassa päässä liikkuvien mielteiden kohtaaminen tuottaa. Pikkuhiljaa askel askeleelta pääsee lähemmäs itseänsä.” Korhonen kuuntelee itseään toisen kautta. Myös ohjaaja Maiju Sallas pitää tärkeänä ohjaajantyönsä henkilökohtaisuutta: ”Tarkovski oli ensimmäinen, joka puki sanoiksi sen, minkä olen ajatellut olevan omissa töissäni tärkeää, että niissä on henkilökohtainen aika.” Kaikessa taiteessa tekijöiden henkilökohtainen suhde aiheeseen juuri tässä ja nyt on suuri osa teoksen tulkintaa ja avautumista — ajatellaan sitä sitten tehdessä tietoisesti tai ei.
Yhteistyön ja produktion päämäärän ymmärtämisen tärkeyttä korostaa myös pukusuunnittelija, pukusuunnittelun lehtori Marja Uusitalo Taideteollisesta korkeakoulusta: ”Monella nykytanssia tuottavalla ryhmällä ei kuitenkaan ole resursseja palkata retkelle mukaan kaikkia haluamiansa. Varmasti säästöyritys on yksi syy, miksi pukusuunnittelija usein halutaan mukaan vasta, kun muut jo ovat aikaansaaneet jotain valmista; jotain mistä hän voisi tehokkaasti aloittaa. Saattaa myös olla, että koreografi on hämmentynyt pukusuunnittelijan roolista tai jopa pelkää tilannetta, jossa tulee joku ulkopuolinen ja asettaa teoksen päälle jotain vierasta, pahimmillaan itseriittoista, kummallista ja erillistä taidehuttua. Näin voi käydäkin, jos pukusuunnittelija ei saa olla kehittyvässä jutussa mukana, nähdä sen syntysyitä ja sen sisälle. Silloin voi olla vaikea nähdä teos yhteisenä päämääränä.” Pukusuunnittelun tai kaiken visuaalisuuden tulee kuulua suunnittelutyön alusta alkaen työryhmän valitsemaan yhteiseen maailmaan.
Pitkän yhteistyön kuluessa ohjaajan ja pukusuunnittelijan ennakkosuunnittelun käytännöt kehittyvät. Kaisa Korhonen ja Sari Salmela esimerkiksi keskustelevat paljon vaatteiden kuoseista ja luonteesta sekä tutkivat visuaalista taustamateriaalia. Valmiiden pukuluonnosten piirtäminen ennakkoon on usein osoittautunut itsepetokseksi ja ajanhukaksi. Harjoitusten alkaessa prosessi kehittyy, kun näyttämöllä kokeillaan harjoitusvaatteita. Puvut päätetään ja piirretään vasta sen jälkeen. Kalle Holmberg luonnehtii yhteistyötään lavastus- ja pukusuunnittelija Måns Hedströmin kanssa mainiolla esimerkillä Kuningas Learin työskentelymetodeista: ”Etumerkintä oli groteski. Valtapoliittinen kuvio nykäistiin pintaan, mutkat suoristettiin, lisää tekstiä kirjoitettiin ja itsepetoksen ja ahneuden sokea julkeus houkuteltiin esiin. Månsin puvuista, jotka oli tyylitelty nahkasta ja 70-luvun vohvelikankaista, paistoi törkeä vallanhalu, intohimon kumotus ja hullun herjat. Tulos oli älykkään primitiivinen. Narri päässään nahkamyssy, joka oli kursittu kokoon mummojen torikassista.” Holmberg lisää valaisevan kertomuksen näyttelijöiden ja pukusuunnittelijan yhteisestä prosessista: ”Puvustossa Måns kehotti kutakin veljestä valitsemaan mieleistään. Pojat valitsivat, Måns hyväksyi, muunsi, vaihtoi, keksi uutta.” Pukuluonnoksilla ei ollut merkitystä myöskään seuraavan idean keksimisen yhteydessä. Ohjaaja Laura Jäntti muistelee yhteistyötä Kuolemanlaivassa: ”Lavastusidean, tai oikeastaan sekä lavastuksen että puvustuksen, Måns toi muovipussissa. Se oli kilon palanen harmaasavea. Sitä liotettiin veteen ja savivelli heitettiin näyttämöä peittävälle pressulle. Näin katosi sivistynyt ja järjestäytynyt maailma ja tapahtui esityksen dramaattinen käänne.” Tietenkin tämän alkuidean jälkeen pukusuunnittelijan tehtävänä oli miettiä, mitkä vaatteet kullakin näyttelijällä oli päällään ja jotka sitten esityksen kuluessa ”saveentuivat”. Hedström korosti myös aina opetuksessaan ajatuksen kiteyttämistä yhteen materiaaliin. Hän halusi visuaalisen ajattelun näkyväksi. Hänestä suunnittelutyö oli ajatustyötä. Hän provosoi mielellään ohjaajia kokeilemaan uutta. Ja usein onnistuikin siinä erittäin hyvin.
Pelisäännöt
Teatterileikissä kaikki on mahdollista, kysymys on pitkälti ohjauksen uskalluksesta. On tärkeää, että ohjaajalla ei ole vain visioita, vaan että hänellä on oikeasti visuaalista lahjakkuutta tai ymmärryskykyä. Yleinen harha teatterin tekemisessä on edelleen se, että visualistit teatterissa toteuttavat ohjaajien visioita. Ohjaajien visiot ovat usein filosofisia ja fragmentaarisia. Yleensä ne eivät ole konkreettisia ja käytännöllisiä — eivätkä siis varsinaista visuaalista suunnittelua. Mutta jos niitä kuuntelee tarkkaan, on mahdollista löytää niille visuaalinen ratkaisu; visuaalisten suunnittelijoiden tarjoama ratkaisu. Ohjaajan tulee myös sisäistää yhdessä käydyt keskustelut ja ideat. Jos näin ei tapahdu, esityksestä tulee helposti tyhjä, mutta kaunis munankuori. Tilaa, pukuja, valoja ja rekvisiittaa tulee osata käyttää. Myös näyttelijät on houkuteltava mukaan visuaaliseen teatterileikkiin. Ammattien välinen hierarkia ja eriarvoisuus sekä arvostuksen ja todellisen yhteistyön ja keskustelun puute estävät usein yhteisen visuaalisen ilakoinnin; ei uskalleta kuunnella ja luottaa — eikä ylittää rajoja. Taiteellisesti onnistuneen teatteriesityksen saavuttaminen on vaikeaa. Onneksi kuitenkin on poikkeuksia!
Teatteri on moniosaajien taidetta. Teatteri on tasavertaisen taiteilijuuden taidetta. Esitys on yleisön kanssa koettua leikkiä. Teatteripuku yksin ilman esittäjäänsä, mukanaan vain aavistuksen verran näyttelijänsä tuoksua ja muotoja, on aika surullinen näky. Sen elämä ja henki ovat kadonneet. Teatteriesitys on kokonaistaideteos, jonka maailmassa roolihahmot elävät. Pukusuunnittelijankin työ katoaa viimeisen näytöksen myötä. ”Teatteriesityksestä ei jää paljoakaan jäljelle esiripun sulkeuduttua viimeisen esityksen jälkeen. Ei jää ohjauksen tunnelmaa, oivallusta, näyttelemisen nerokkuutta, valojen mieletöntä maailmaa, lavastuksen muuntumista, pukijan puuhakkuutta, järjestäjän hermoilua, äänimaailman herkkyyttä eikä juuri pukujakaan,” toteaa Sari Salmela. Yleisön muistoissa esitys kuitenkin jatkaa omaa elämäänsä. Katsoja on kokenut elämyksen, näytelmää esittävien näyttelijöiden välityksellä. Ennakkosuunnittelutyö on siinä vaiheessa astunut taka-alalle. Harjoitusvaiheen murheet ja ilot ovat merkityksettömiä. Mutta kaikki on kuitenkin näyttämöllä nähtävissä. Kirjoittaessaan esityksen saamasta vastaanotosta ja yleisön muistista teatteritutkija Willmar Sauter toteaa yksiselitteisesti: ”Arvio itse esityksestä korreloituu aina näyttelemisen arvostamiseen, vaikka muita osatekijöitä, esimerkiksi näytelmää, ohjausta, lavastusta ja puvustusta, olisi pidetty näyttelijäntyötä parempana tai huonompana.”
Taidelajina teatteri perustuu illuusioon ja esityksen alussa katsojille luotuihin yhteisiin pelisääntöihin. Taiteessa konventioiden rikkominen on tärkeää! Teatteriammattien rajat ovat murtumassa ja ammattien sisällöt laajenemassa. Useat pukusuunnittelijat ovat alkaneet suunnitella myös lavastuksia. Lavastajat ja pukusuunnittelijat ovat olleet kiinnostuneita ohjaamaan omia esityksiä. Ohjaajat ja näyttelijät ovat lavastaneet ja pukusuunnitelleet ohjauksiaan. Myös valosuunnittelijat ovat ryhtyneet suunnittelemaan lavastuksia ja ohjaamaan. Ohjaaja Peter Brook toteaa: ”esittämisen mysteereitä ja salaisuuksia ei voi erottaa hyvin täsmällisestä, konkreettisesta ja yksityiskohtaisesta tieteestä, joka opitaan kokemuksen koulussa.” Myös pukusuunnittelun opettamisen pioneeri Maija Pekkanen muistuttaa taiteilijan koko uran kestävästä oppimisprosessista ”ihmisen ja ilmiöiden kuvaamisessa”.
Lähteet
- Bogart, Anne 2004, Ohjaaja valmistautuu. Seitsemän kirjoitusta taiteesta ja teatterista (suom. Annette Arlander). Helsinki: Like.
- Brook, Peter 2004, ”Peter Brookin alkusanat”. Teoksessa Yoshi Oida & Lorna Marshall 2004, Näkymätön näyttelijä (suom. Lauri Sipari). Helsinki: Like.
- Chaudhuri, Una 2005, ”Näytelmien tilat”. Teoksessa Pirkko Koski (toim.) 2005, Teatteriesityksen tutkiminen. Helsinki: Like.
- Forsström, Ralf 1999, Ralf Forsström: scenografi 1963–1998. Teksti Harri Kalha. Helsinki: Otava.
- Guénoun, Denis 2007, Näyttämön filosofia, (suom. Kaisa Sivenius, Esa Kirkkopelto ja Riina Maukola). Helsinki: Like.
- Hirvikoski, Reija 2005, Tahdon tiellä. Lavastajan rooli ja asema. Helsinki: Taideteollisen korkeakoulun julkaisu A 62.
- Hirvikoski, Reija 2006, ”Tila on lavastus” Jean-Guy Lecatin haastatteluartikkeli. Teatterilehti 5/2006.
- Hirvikoski, Reija 2007, ”Vastatuulessa vene kulkee lujempaa — ajatustenvaihtoa Ralf Forsströmin ja Kimmo Viskarin kanssa”. Teoksessa Anneli Ollikainen (toim.) 2007, Måns Hedström, teatterin visuaalinen suunnittelija, teaterns visuella designer. Helsinki: Teatterimuseo.
- Helavuori, Hanna-Leena 2005, ”Näkyvä näkymätön — miten ohjaaja näkyy esityksessä”. Teoksessa Pia Houni & Pentti Paavolainen & Heta Reitala & Hanna Suutela (toim.) 2005, Esitys katsoo meitä. Helsinki: TEATS, Yliopistopaino Kustannus.
- Helavuori, Hanna-Leena & Korhonen, Kaisa 2008, Kiihottavasti totta. Helsinki: Like.
- Holmberg, Kalle 2007, ”Kuin linnut kaikista ilmansuunnista”. Teoksessa Anneli Ollikainen (toim.) 2007, Måns Hedström, teatterin visuaalinen suunnittelija, teaterns visuella designer. Helsinki: Teatterimuseo.
- Howard, Pamela 2002, What is Scenography? London: Routledge.
- Jäntti, Laura 2007, “Haastaja ja kannustaja”. Teoksessa Anneli Ollikainen (toim.) 2007, Måns Hedström, teatterin visuaalinen suunnittelija, teaterns visuella designer. Helsinki: Teatterimuseo.
- Korhonen, Kaisa (toim.) 1998, Koirien ajama Kettu: ohjaustaiteen kysymyksiä. Helsinki: Like.
- Korhonen, Kaisa 2004, ”Luovaa Magmaa”. Teoksessa Sari Salmela — Tapio Vanhatalo 2004, Näyttämöpukuja. Helsinki: Like.
- Lecat, Jean-Guy 2007, One Show, One Audience, One Single Space (toim. Peter McKinnon). OISTAT.
- Rantala, Raija-Sinikka 2009, Klovni. Kun käänsin toisen posken. Helsinki: Like.
- Reitala, Heta (toim.) 1986, “Lavastajien ja pukusuunnittelijoiden koulutus”. Teoksessa Heta Reitala (toim.) 1986, Suomalaista skenografiaa, lähtökohtia tallennukseen, tutkimukseen ja historiaan. Helsinki: Taideteollisen korkeakoulun julkaisusarja A 5.
- Reitala, Heta (toim.) 2005, “Taideteollisia linjoja. Liisi Tandefelt ja teatteripukusuunnittelun murros 1960- ja 70-luvulla”. Teoksessa Heta Reitala (toim.) 2005, Harha on totta. Jyväskylä: Atena Kustannus Oy.
- Oida, Yoshi & Marshall, Lorna 2004, Näkymätön näyttelijä (suom. Lauri Sipari). Helsinki: Like.
- Pekkanen, Maija 2007, ”Tekijänä, näkijänä ja kokijana — skenografin työtä Kaupunginteatterissa vuosina 1972–2007”. Teoksessa Pirkko Koski & Misa Palander (toim.) 2007, Kansaa teatterissa — Helsingin Kaupunginteatterin historia. Helsinki: Like.
- Salmela, Sari 2004, ”Lukijalle”. Teoksessa Sari Salmela — Tapio Vanhatalo 2004, Näyttämöpukuja. Helsinki: Like.
- Salmela, Sari 2004, ”Pukusuunnittelijan työstä”. Teoksessa Sari Salmela — Tapio Vanhatalo 2004, Näyttämöpukuja. Helsinki: Like.
- Sauter, Willmar 2005, ”Teatteritapahtuma. Uusia alkuja”. Teoksessa Pirkko Koski (toim.) 2005, Teatteriesityksen tutkiminen. Helsinki: Like.
- Schechner, Richard 1973, Environmental Theatre. New York: Hawthorn Books.
- Setälä, Päivi 1996, Keskiajan nainen. Helsinki: Otava.
- Suutela, Hanna 2005, Impyet. Näyttelijättäret Suomalaisen Teatterin palveluksessa. Helsinki: Like.
- Uusitalo, Marja 2005, ”Tanssin puku — näkyä ja konkretiaa”. Teoksessa Kaisa Korhonen & Katri Tanskanen (toim.) 2005, Näytös vailla loppua. Teatterin ja tanssin vuosi 2005. Helsinki: Like.
- Weckman, Joanna 2004, ”Puku näkyväksi”. Teoksessa Sari Salmela — Tapio Vanhatalo 2004, Näyttämöpukuja. Helsinki: Like.
- Weckman, Joanna 2005, ”Pukusuunnittelun pioneereja”. Teoksessa Pia Houni & Pentti Paavolainen & Heta Reitala & Hanna Suutela (toim.) 2005, Esitys katsoo meitä. Helsinki: TEATS, Yliopistopaino Kustannus.
- Weckman, Joanna 2006, ”Kummallinen, onnistunut erehdys — Liisi Tandefelt pukusuunnittelijana.” Teoksessa Pia Houni (toim.) 2006, Liisi Tandefelt — Monessa roolissa. Helsinki: Like.
- YLE 1 2007, Kädenjälki. Kyllikki Forssellin haastattelu. Lehdistö Oy.
- YLE Teema 2009, Kalle Holmberg (toim. Tarleena Sammalkorpi).